Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aantal inbraken blijft stijgen

Er is nog nooit zoveel ingebroken in woningen. Dat blijkt uit cijfers die de politie vanmiddag bekendmaakte. Vorig jaar is er bijna 69.570 keer ingebroken. Dat is 10 procent meer dan het jaar daarvoor.

En uit gegevens van de eerste helft van dit jaar, blijkt dat het aantal inbraken maar blijft stijgen.

 De periode tussen oktober en maart is de meest gunstige periode voor inbrekers. 'De lokale en federale politie zullen dan ook paraat staan om zo efficiënt mogelijk op te treden, maar ook de burger kan zijn steentje bijdragen', luidt het.


Het aantal inbraken stijgt sinds enkele jaren. Zo werden in 2011 69.568 huisinbraken gepleegd, terwijl dat er in 2010 nog maar 63.344 waren. De inbrekers waren vorig jaar vooral erg actief in november en december, toen werden er 7.195 en 7.696 inbraken gepleegd.


De strijd tegen de woninginbraken is een van de prioriteiten van het Nationale Veiligheidsplan 2012-2015. Zo worden onder meer verdachte juweliers gecontroleerd, worden huizen door de politie bewaakt wanneer de inwoners op vakantie zijn en worden de grote verkeersassen extra gecontroleerd.


De federale politie wijst bovendien op enkele maatregelen die de burgers kunnen nemen. Ze wekken bijvoorbeeld best niet de indruk dat ze niet thuis zijn, zijn best aandachtig voor verdachte handelingen in de straat en moeten altijd ramen en deuren sluiten als ze hun huis verlaten.
Daarnaast kan een diefstalpreventieadviseur bewoners nuttige tips geven om hun woning beter te beveiligen en kunnen mensen die bepaalde uitgaven doen om hun huis beter te beveiligen, genieten van een belastingverlaging.

Bron : Nieuwsblad.be

Deel dit artikel